Συχνές ερωτήσεις – Παθήσεις Ούλων

  • Tι είναι η περιοδοντική νόσος;

    Η περιοδοντική νόσος είναι μια συχνή αρρώστια, που αφορά όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για μια βακτηριδιακή φλεγμονή που δεν προσβάλλει άμεσα τα δόντια αλλά τους ιστούς που τα στηρίζουν, δηλαδή τα ούλα και το κόκαλο των γνάθων.

    Σε πρώτο στάδιο η φλεγμονή είναι επιφανειακή, δηλαδή αφορά μόνο τα ούλα και ονομάζεται ουλίτιδα.

    Χωρίς θεραπεία, η νόσος μπορεί να επεκταθεί πιο βαθιά και να καταστρέψει το κόκαλο που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών. Η κατάσταση αυτή λέγεται περιοδοντίτιδα και είναι σοβαρή, καθώς οδηγεί σταδιακά στην πτώση των δοντιών, εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

  • Πού οφείλεται η περιοδοντική νόσος;

    Η αιτία που προκαλεί την περιοδοντική φλεγμονή είναι η οδοντική πλάκα: πρόκειται για μια αόρατη μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και αποτελείται από δισεκατομμύρια μικρόβια.

    Κάθε φορά που πλένουμε τα δόντια μας η οδοντική πλάκα καταστρέφεται, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να σχηματίζεται ξανά. Όμως τα καινούργια αυτά μικρόβια δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά πριν περάσουν 24-30 ώρες.

    Συμπέρασμα: Περιοδοντική νόσος σχηματίζεται όταν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα ορισμένα μικρόβια να παραμένουν στην θέση τους, να ωριμάζουν και να γίνονται παθογόνα.

  • Είναι η περιοδοντική νόσος κληρονομική ή μεταδοτική;

    Η κληρονομικότητα είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της, ειδικά όσον αφορά την περιοδοντίτιδα. Όμως η επιμελημένη υγιεινή του στόματος, η έγκαιρη διάγνωση, και η σωστή θεραπεία είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες από την επίδραση της κληρονομικότητας.

    Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
    • Το κάπνισμα.
    • Οι ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες όπως και η εγκυμοσύνη.
    • Συστηματικές νόσοι όπως ο διαβήτης.
    • Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το stress.

    Η περιοδοντική νόσος δεν είναι μεταδοτική.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα;

    Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από περιοδοντική νόσο δεν το γνωρίζουν γιατί τις πιο πολλές φορές η βλάβη εξελίσσεται αθόρυβα. Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, η κακοσμία του στόματος και το έντονο κόκκινο χρώμα των ούλων, θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις φλεγμονής του περιοδοντίου. Σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα εμφανίζεται κινητικότητα των δοντιών, πυορροή, κ.λπ.

  • Μπορεί η περιοδοντική νόσος να θεραπευθεi;

    Ναι. Εάν παρέμβουμε την κατάλληλη στιγμή, μπορούμε να θεραπεύσουμε την νόσο ή τουλάχιστον να αναστείλουμε την εξέλιξή της. Το είδος της θεραπείας διαφέρει κατά περίπτωση και εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης.

  • Θα πρέπει η θεραπεία να επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια;

    Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περιπτώσεως. Συνήθως μια μόνο περίοδος θεραπείας και συχνές περιοδικές επανεξετάσεις είναι αρκετά για την επαναφορά και τη διατήρηση της υγείας των ιστών. Ο περιοδοντικός ασθενής πρέπει και μετά την θεραπεία του να έχει συχνή επαφή και παρακολούθηση από τον οδοντίατρό του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή και η πιστή τήρηση των οδηγιών που θα του δοθούν σχετικά με την καθημερινή περιοποίηση των δοντιών.